BMI
(ang. Body Mass Index - wskaźnik masy ciała) jest wskaźnikiem, który jest obliczany przez
porównanie wzrostu i masy ciała. Jego wartość jest pomocna w ocenie ryzyka
wystąpienia chorób związanych z nadwagą i otyłością, takich jak cukrzyca,
choroba niedokrwienna serca czy miażdżyca. Im mniejsza wartość BMI, tym ryzyko
wystąpienia tych chorób jest mniejsze.
Wartość BMI oblicza się jako współczynnik powstały przez
podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w
metrach.
Wskaźnik BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak mało wiarygodny u dzieci w okresie wzrostu, sportowców czy osób starszych. Powodem tego jest inny stosunek masy mięśniowej i tłuszczowej u tych osób w porównaniu do przeciętnej zdrowej osoby. Mimo swoich ograniczeń, wskaźnik BMI jest wykorzystywany do wstępnej oceny klinicznej.