Przyjmuję pacjentów powyżej 18 roku życia.
Dostępne metody płatności to gotówka lub karta.
Diabetolog to lekarz zajmujący się leczeniem cukrzycy na wszystkich etapach choroby, od postawienia diagnozy, przez badania kontrolne, aż po leczenie powikłań.
Specjalizację z diabetologii można uzyskać po wcześniejszej specjalizacji z chorób wewnętrznych lub pediatrii.
Diabetolog nie leczy wyłącznie cukrzycy - skupia się również na terapii nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych, otyłości. Całość prowadzi do prawidłowego wyrównania cukrzycy.
Do zadań diabetologa należy:
- ocena i interpretacja pomiarów stężenia glukozy we krwi wykonanych w czasie badań laboratoryjnych (stężenie glukozy na czczo oraz test doustnego obciążenia glukozą tzw. OGTT),
- ocena i interpretacja profilu glikemii, wykonywanego samodzielnie przez pacjenta ( za pomocą domowego glukometra)
- edukacja odnośnie tzw. modyfikacji stylu życia, zmiany nieprawidłowych nawyków, takich jak nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej
- leczenie farmakologiczne pacjentów z cukrzycą typu 2 – wachlarz możliwości co do leków jest szeroki, a terapia dobierana jest indywidualnie
- edukacja odnośnie wdrożenia leczenia insuliną a także jej modyfikacja w razie niewyrównanej cukrzycy
- współpraca z lekarzami innych specjalizacji, przy współistniejących powikłaniach cukrzycy ("choroba wieńcowa", zawał serca, udar mózgu, retinopatia, neuropatia czy nefropatia)
Pacjenci udający się na pierwszą w życiu wizytę u diabetologa powinni pamiętać o tym, aby zabrać ze sobą komplet dotychczasowych badań laboratoryjnych, posiadaną dokumentację szpitalną, spis stosowanych leków wraz z dawkami.
Pacjenci już chorujący na cukrzycę powinni pamiętać o książeczce z profilem glikemii ("cukier na czczo" oraz mierzony 2 godziny po posiłku, ewentualnie glukometr do wglądu), o konsultacji okulistycznej z oceną dna oka
Przy współistnieniu nadciśnienia tętniczego, należy pamiętać o regularnych pomiarach oraz ich zapisywaniu w celu przedstawienia wyników na wizycie
Badania laboratoryjne, które warto wykonać przed pierwszą wizytą:
- morfologia,
- jonogram,
- kreatynina,
- badanie ogólne moczu,
- glukoza na czczo,
- hemoglobina glikowana,
- TSH,
- kwas moczowy,
- pełen lipidogram,
- Alat,
- Aspat,
- stężenie witaminy D
Na wizytę proszę zabrać kartę ciąży, wyniki laboratoryjne (glukoza na czczo, krzywa cukrowa, TSH) oraz USG płodu wykonane po 18-20 tygodniu ciąży
(wg prof. Stanisława Bergera)
W każdym posiłku zadbajmy o to, by znalazły się produkty żywnościowe ze wszystkich grup: produkty zbożowe, mięso, drób, warzywa, owoce, produkty mleczne, tłuszcze. W ten sposób dostarczamy organizmowi wszystkich składników pokarmowych i zapobiegamy chorobom.
Staraj się, aby częstość, wielkość i jakość posiłków była w miarę stała. Regularne odżywianie się o stałych porach pozwala na stałe dostarczanie energii naszemu organizmowi oraz pozwala na lepsze kontrolowanie uczucia głodu i zapobiega przejadaniu się.
Staraj się, aby częstość, wielkość i jakość posiłków była w miarę stała. Regularne odżywianie się o stałych porach pozwala na stałe dostarczanie energii naszemu organizmowi oraz pozwala na lepsze kontrolowanie uczucia głodu i zapobiega przejadaniu się.
Umiejętność przyrządzania potraw. Nawet najzdrowsze warzywa gotowane przez długi okres czasu mogą stracić witaminy i sole mineralne, a chude mięso stać się może bomba kaloryczną, gdy będzie panierowane i smażone w dużej ilości tłuszczu.
Regularna, umiarkowana aktywność fizyczna jest zalecana wszystkim, bez względu na schorzenia. Warto wybrać się na codzienny spacer, nie musisz od razu startować w maratonie. Nawet osoby z lekką nadwagą, ale aktywne fizycznie są zdrowsze. Występuje u nich mniejsze ryzyko chorób, niż osoby otyłe lub szczupłe, ale prowadzące siedzący tryb życia. Ruch pozwala nie tylko utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również zachować zdrowie.
Wszystko jest dla ludzi, dlatego też spożywanie w umiarkowanych ilościach tłuszczy, cukru, soli, alkoholu niczemu nie przeszkadza. Tłuszcze muszą się znaleźć w diecie, ale powinny być to tłuszcze pochodzenia roślinnego. Spożywanie niewielkich ilości słodyczy w ciągu tygodnia nie budzi zastrzeżeń, ale objadanie się nimi codziennie z pewnością doprowadzi do szeregu chorób. Sól polepsza smak potraw, ale jej nadmiar jest szkodliwy.
Pogoda życia, życzliwość w stosunku do siebie i innych oraz umiejętność cieszenia się z rzeczy nawet niewielkich bardzo pomaga w zachowaniu zdrowia przez całe życie.