TAK, jeśli owoce mają niski indeks glikemiczny i są spożywane z umiarem
NIE, jeśli ich indeks glikemiczny jest wysoki i jedzone są w dużych ilościach
Czym jest tzw. indeks glikemiczny (IG)?
to wskaźnik pokazujący, jak szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów
– niski IG – ≤55
– średni IG – 56-69
– wysoki IG – ≥70
Produkty ostatniej grupy powodują gwałtowny wzrost cukru we krwi, a także szybki jego spadek, do poziomu niższego niż wyjściowy (przed spożyciem posiłku).
Produkty o niskim IG działają odwrotnie. Dzięki powolnemu trawieniu stopniowo podnoszą poziomu glukozy we krwi, nie powodując jej „skoków”.
Ponadto, stężenie glukozy nie osiąga tak wysokich wartości jak w przypadku żywności o wysokim IG.
OWOCE O NISKIM IG:
agrest
maliny
wiśnie
śliwki
jabłka
truskawki
gruszki
pomarańcze
grejpfruty
OWOCE O ŚREDNIM IG:
kiwi
ananas
mango
figi
daktyle
winogrona
rodzynki
OWOCE O WYSOKIM IG:
melon
arbuz
suszone daktyle
Uwaga, NIŻSZY IG mają owoce niedojrzałe, spożywane na surowo oraz w całości
(tj. nierozdrobnione).
Warto je łączyć ze źródłem białka i tłuszczów (np. jogurt naturalny+maliny; twarożek, pestki dyni czy słonecznika) – cukry wtedy wolniej się wchłaniają
Pamiętajmy też o nawodnieniu – średnio 8 szklanek wody na dobę, najlepiej
z dodatkiem cytryny