Cukrzyca i owoce – czy to dobre połączenie?

🍋TAK, jeśli owoce mają niski indeks glikemiczny i są spożywane z umiarem

🍉NIE, jeśli ich indeks glikemiczny jest wysoki i jedzone są w dużych ilościach

Czym jest tzw. indeks glikemiczny (IG)?

to wskaźnik pokazujący, jak szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów

– niski IG – ≤55

– średni IG – 56-69

– wysoki IG – ≥70

Produkty ostatniej grupy powodują gwałtowny wzrost cukru we krwi, a także szybki jego spadek, do poziomu niższego niż wyjściowy (przed spożyciem posiłku).

Produkty o niskim IG działają odwrotnie. Dzięki powolnemu trawieniu stopniowo podnoszą poziomu glukozy we krwi, nie powodując jej „skoków”.

Ponadto, stężenie glukozy nie osiąga tak wysokich wartości jak w przypadku żywności o wysokim IG.

OWOCE O NISKIM IG:

agrest

maliny

wiśnie

śliwki

jabłka

truskawki

gruszki

pomarańcze

grejpfruty

OWOCE O ŚREDNIM IG:

kiwi

ananas

mango

figi

daktyle

winogrona

rodzynki

OWOCE O WYSOKIM IG:

melon

arbuz

suszone daktyle

Uwaga, NIŻSZY IG mają owoce niedojrzałe, spożywane na surowo oraz w całości

(tj. nierozdrobnione).

Warto je łączyć ze źródłem białka i tłuszczów (np. jogurt naturalny+maliny; twarożek, pestki dyni czy słonecznika) – cukry wtedy wolniej się wchłaniają

Pamiętajmy też o nawodnieniu – średnio 8 szklanek wody na dobę, najlepiej

z dodatkiem cytryny 🍋😃